Ohjaaja-dramaturgi laittaa teatterilla hännät heilumaan



Rovaniemen Teatterin Tieva-näyttämöltä on kajahdellut kevään aikana haukahtelua ja ulvontaa. Onko teatteri perustanut kennelin? Ei sentään. Ohjaaja Sorjonen siellä vain on koulinut teatterin näyttelijöistä pesunkestäviä koirankoltiaisia.

Ohjaaja ja dramaturgi Johanna Sorjonen istahtaa hyväntuulisena haastattelupenkkiin. Takana on tiukka harjoituskausi Seitsemän koiraveljeksen parissa. Nyt teos on valmis. Lapsille suunnattua musiikkinäytelmää esitetään huhti-toukokuun ajan suurella näyttämöllä. Sorjonen on laatinut Rovaniemen Teatterille Mauri Kunnaksen rakastetun lastenkirjan pohjalta uuden näytelmätekstin. Miten kuopiolainen ohjaaja on päätynyt versioimaan juuri tämän tarinan?

– Kolme vuotta sitten dramatisoin ja ohjasin Koirien Kalevalan Kokkolaan. Silloin heräsi ajatus myös Seitsemän koiraveljeksen tekemisestä. Kun toiminnanjohtaja Sari Alatalo pyysi minua ohjaamaan Rovaniemen Teatterille lastennäytelmän, ehdotin hänelle ideaani koiraveljeksistä, ja hän innostui.

Sorjonen tunnustaa rakastuneensa Aleksis Kiven kirjoittamaan alkuperäisteokseen jo opiskeluaikoina.

– Seitsemän veljeksen teksti on upea. Olen tuonut tähän sovitukseen mukaan Kiven vanhaa kieltä. Kunnaksen tutut koirahahmot puolestaan tekevät tarinasta helposti lähestyttävän lapsille ja nuorille.

Samassa paketissa kirjoittaja ja ohjaaja

Ei ole aivan tyypillistä, että sama henkilö sekä kirjoittaa että ohjaa näytelmän. Sorjonen kuitenkin toimii projekteissaan usein ohjaajan roolin lisäksi myös joko dramaturgina tai käsikirjoittajana. Mitä hyötyä työtehtävien yhdistämisestä on ollut Seitsemän koiraveljeksen kohdalla?

– Siitä on ollut aivan valtava etu. Jo kirjoittaessa olen pystynyt miettimään ohjausratkaisuja. Olen tiennyt, kuinka monelle näyttelijälle ja millaiselle näyttämölle teos pitää dramatisoida. Lisäksi olen voinut kirjoitusvaiheessa keskustella kapellimestari Minna Siitosen kanssa ja sen pohjalta päättää, mitkä kohtauksista dramatisoin dialogin sijaan musiikkina ja tanssina.

Tanssitassujen vipinää ja tarttuvaa musiikkia todella on luvassa. Voimalla seitsemän miehen raikuu korvissa vielä päiviä esityksen näkemisen jälkeen. Tutut kappaleet ovat saaneet uuden sykkeen kapellimestarin käsittelyssä. Sorjonen antaakin Rovaniemen Teatterille erityiskiitosta teokseen panostamisesta.

– Arvostan suuresti sitä, jos lastennäytelmiin satsataan, ja tähän on satsattu. Sen lisäksi, että teatteri tilasi uuden dramatisoinnin, se tarttui myös ehdotukseeni toteuttaa teos musiikkinäytelmänä, hankki koreografin ja antoi käyttöön kapellimestarin. Se on mahtavaa.

Entä ovatko Sorjosen odotukset lopputuloksesta täyttyneet?

– Ne ovat ylittyneet. Kun mukana on iso liuta ihmisiä, ei näytelmästä oikein voi tullakaan vain yhden ihmisen vision mukaista. Tässä tapauksessa lopputulos on vielä paljon enemmän, kuin olisin uskaltanut odottaa.


Seitsemän koiraveljestä Rovaniemen Teatterin suurella Tieva-näyttämöllä 10.4.–29.5.
Ikäsuositus: yli 6-vuotiaille
Lippuhinnat: peruslippu 25 €, eläkeläinen 22 €, lapsi/opiskelija/työtön 15 €
Esitykset ja lipunmyynti: rovaniementeatteri.fi/esitykset/seitseman-koiraveljesta/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Elämä on esiintymistä