Koreografi Matti Paloniemi: Nyt me pääsimme maaliin

Koreografi ja Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi muistaa Joulutarinan suunnitteluprosessin kuin eilisen.

- Silloin oli ristiriitainen olo. Oli kiva syyskesä, lämmintä ja ihanaa, ja me Minna Siitosen kanssa olimme jouluisissa aiheissa ja teimme tiukkaa rupeamaa töitä musan suhteen.

Kun Joulutarinan työryhmä kokoontui syyskuussa lukemaan käsikirjoitusta, ryhmän suuri koko konkretisoitui. Mukana oli Rovaniemen Teatterin ja Rimpparemmin henkilökuntaa, tanssin opiskelijoita sekä lapsiavustajia. Porukka aloitti harjoitukset musiikista ja koreografioista yhteishengen hioutuessa tekemisen ohessa. 

- Koossa oli yhtäkkiä iso porukka, joka ei tuntenut toisiaan. Löysimme nopeasti yhteisen kemian ja tekemisen tavat. Teimme alkuun kaksi viikkoa musaa ja tanssia, isoja heittoja ja nostoja. Saimme aikaan hyvän spiritin. Ja paljon tavaraa, joka jäi esitykseen. Täällä on esiintyjillä hyvä luottamus keskenään.

Musiikkinäytelmää luotsasi Matti Paloniemen rinnalla toinen ohjaaja, kun näyttelijäntyötä ja visuaalisuutta ohjasi Kari Väänänen. Siinäkin löytyi yhteinen suunta. 

- Meillä Karin kanssa oli keskinäinen luottamus ja sujui hyvin koko ajan. Kun kaksi jääräpäätä tekee keskenään hommia, kommunikointi on hyvin suoraa. 

Kun ensi-ilta lähestyi, lapset kävivät entistä tiiviimmin harjoituksissa mukana. Heidän positiivinen energiansa tarttui aikuisiin. Ensi-illassa aplodien aikana koreografi huomasi energian välittyneen myös katsojiin.

- Minulla on aina tapana istua katsomon reunassa, vaihdella paikkoja ja katsella yleisöä enemmän kuin lavalle. Jengi oli haltioituneen näköistä. Lavalla loppukiitoksissa huomasin, että nyt me ehkä pääsimme maaliin.

Tänä syksynä kiireinen näyttämötaiteen ammattilainen on ehtinyt käynnistää Joulutarinan uusintaensi-illan harjoitukset ja viedä esityksiin Kymmenen laulua naisesta, joka nähdään Rovaniemen lisäksi Turussa. Joulutarinan kanssa päällekkäin kulkee punkmusikaali, jonka jälkeen koreografi kaapataan jälleen Rovaniemen Teatteriin.

Teemme Tsuumin kanssa yhteistuotannossa punkmusikaalin Kake tähtisumussa. Siitä on ensi-ilta Helsingissä Aleksanterin teatterissa samana päivänä Joulutarinan uusinnan kanssa. Siirryn siitä koreografiksi musikaaliin, jonka Rimpparemmi ja Rovaniemen Teatterin tuottavat yhdessä.

Tiiviistä työtahdista huolimatta taiteilijalle jää vapaa-aikaa, johon kuuluu lukemista, kokkailua lasten kanssa ja esityksiä. Näytöksiä tosin tulee aina katsottua ammattilaisen silmin.

Olen visuaalinen, kiinnitän ensimmäisenä huomiota kokonaiskuvaan ja sitten lähden teokseen sisälle. Seuraan esiintyjän työtä, yritän löytää hänen tapaansa olla läsnä ja kantaa roolia. Omassa ohjauksessa on tärkeää, että kaikki ovat sata prosenttisesti mukana ja komppaavat kohtausta tai tilannetta, joka rakennetaan.


Pian me näemme Matin ohjaustyön hedelmiä, koska Joulutarina palaa Lappia-taloon 2. marraskuuta. Klikkaa itsesi näytelmän esityskalenteriin, josta pääset valitsemaan sopivimman ajan käydä mukaan tarinaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Tarpeistonvalmistaja ei hätkähdä vähästä