tiistai 1. joulukuuta 2015

Valoa


Mitä jos alkaisit itse kirkasvalolampuksi?  


#valoataiteelle – yksi häshtäg lisää vai tapahtumia oikeassa elämässä? Teatterin bloggaaja lähti tutkimaan asiaa ja löysi häshtägin takaa YK:n, Taiteen edistämiskeskuksen ja Taiteen edistämispäivän. YK on nimennyt vuoden 2015 kansainväliseksi valoon ja valoon perustuvan teknologian vuodeksi ja Taiteen edistämiskeskus taas joulukuun ensimmäisen Taiteen edistämispäiväksi.  Päivän teema on Valoa taiteelle ja se näkyy 14 paikkakunnalla Taiteen edistämiskeskuksen alueilla. Kaikissa niissä syttyy hämärän tullen valotaideteos. Meillä Napapiirillä hämärän tullen tarkoittaa varhaista iltapäivää, kello kolmea, jolloin Lappia-talon ikkunoihin aukeaa Riikka Vuorenmaan teos ”Piilo”. 

Taiteen edistämispäivän on tarkoitus käydä avointa keskustelua tarpeistamme ja oikeuksistamme taiteeseen sekä tuoda taidetta näkyväksi ja ihmisten luo. Piilo on nähtävissä Lappia-talolla joulukuun 21. päivään saakka. Riikka Vuorenmaa nostaa teoksessaan esille ikiaikaista luontoa, joka on piilossa rapautuvassa betonissa, hilseilevän maalin alla, kosteutena julistepaperissa ja asfaltin murtaen. Ajan hampaan puraisut tulevat esiin hassuina, rumina, viehkoina, outoina ja upeina. Rovaniemellä kuvatut materiaalipinnat heijastuvat Lappia-talon ikkunoihin, joissa ne näkyvät sisälle ja ulos.


Riika Vuorenmaan valo- ja kuvasuunnittelua on koettavissa tänä talvena myös teatterimme musiikkifantasiassa Kumiseva hanki. Riikka on Rovaniemelle kotiutunut freelance-valosuunnittelija ja valmistunut maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun sekä Lapin yliopiston mediakulttuurin koulutusohjelmista. Hän on mukana pohjoisissa esittävän taiteen ryhmissä, esimerkiksi Monitaideyhdistys Pisteen jäsenenä ja Agit-Cirkin tuotantojen vierailijana.  Etenkin nykytanssi ja -sirkus ovat hänelle tärkeitä taidemuotoja. Vuorenmaa tekee valosuunnitteluita myös Oulussa ja Helsingissä.


Osallistu sinäkin valaisemalla talvi-Suomi taiteella ja anna sen näkyä kirkkaasti tyylillä, josta tykkäät. Voit jakaa kokemuksiasi muiden valaisijoiden kanssa somessa häshtägillä #valoataiteelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti