torstai 12. tammikuuta 2017

Ohjaaja tuo Huojuvan talon tarinasta esiin keveyttä

Pieta Koskenniemi otti ilolla työn vastaan, kun Rovaniemen Teatterin Kari Väänänen soitti ja tarjosi hänelle Huojuva talo -näytelmän ohjaamista. Romaani oli Pietalle tuttu, kuten monelle suomalaiskirjallisuuden merkkiteoksia lukeneille. 

- Ajattelin heti, että onpa kiinnostavaa. Miten tehdä esitys, joka on totuudellinen tarinan aineksille, mutta vapaa sen sietämättömästä painosta? 

Huojuva talo on Lean ja Eeron tarina. Se alkaa juhannustansseista, jossa pari löytää toisensa. Eero tahtoo vallata Lean elämän. Lea suostuu valloitetuksi ja naimisiin. Vähitellen miehen luonne tulee esiin ja hän alkaa käyttää valtaa pienentääkseen vaimonsa elämänpiiriä. Eero on kohtuuton. Silti Lea ei anna periksi ja lähde suhteesta. Kuitenkaan hän ei jää passiiviseksi, vaan uhmaa miestään. Tapahtumien kerroksia kertyy pikkuhiljaa, kuin huomaamatta. Ne ovat Lean ja Eeron vuorovaikutuksen kieli, jota he eivät osaa pysäyttää. Toinen ihminen etsii rajojaan ja toinen ihminen päästää liian pitkälle. Heidän tarinansa on saanut ohjaajan pohtimaan ihmiselämän käsikirjoitusta.

- Jotunin Huojuva talo heittää eteeni hyvän ja pahan kysymykset. Luonto tai olemassaolo sinänsä ei ole hyvä eikä paha, mutta ihmisen toiminta herättää tarpeen määrittää hyvän ja pahan rajaviivaa. Ihminen syntyy suhteessa toisiin ihmisiin. Sosiaalinen suhde on välttämättömyys, mutta samalla vankila. Kuka kertoo meille elämämme käsikirjoituksen? Minkä riskin otamme, jos poikkeamme siitä?

Näytelmän työryhmä on hakenut etäisyyttä Jotunin romaaniin. Kaikkia tapahtumia ei näytetä, vaan ne kerrotaan. Mukana on kaksi kertojahahmoa eläytymässä tunnelmaan ja keventämässä sitä.

- Jotunin paksussa kirjassa kuvaillaan muutamalla sivulla, kuinka Lealla ja Eerolla oli hyviä ja seesteisistä hetkiä. Me olemme kaivaneet ne esiin. Tunnelma ei ole samalla tavalla painostava kuten kirjassa. Meillä on kertojia, jotka kommentoivat tapahtumia ja eläytyvät niihin. Ajatus on ollut heidän avullaan tuoda tapahtumien ja katsojien välille etäisyyttä ja ilmaa.

Pieta Koskenniemelle Huojuva talo on täynnä riemua ja kipua elämästä. Näytelmän tarkoitus on herättää katsojissa ajatuksia ja tunteita. Harjoitusprosessi on ollut intensiivinen ja näyttämön voima on vaikuttanut ohjaajan. 

- Me emme näytä rankkoja asioita oikeasti vaan teemme ne pieteetillä ja tyylitellysti. Silti tapahtumiin latautuu paljon. Siinä tulee esiin näyttämön voima. 

Esityksessä kuullaan Lean näyttelijän, Johanna Virsusen sävellys Katri Valan runosta. Siinä Katri Vala kirjoittaa, miten sana ihminen on suuri ja salaperäinen. Niin on myös ihmissuhteiden kieli, kuten Lean ja Eeron liiton vuorovaikutus, mystistä mutta kiehtovaa ja kaikessa rikkaudessaan täynnä kosketuspintoja. 

Kiinnostuitko kokeilemaan, mikä sinua Lean ja Eeron tarinassa koskettaa? Jos kiinnostuit, varaa itsellesi hetki Rovaniemen Teatterin Huojuvassa talossa, jonka ohjaaja vinkkaa ottamaan nenäliinan mukaan.

Tutustu Huojuvaan taloon verkkosivulla www.rovaniementeatteri.fi/ohjelmisto/esitykset/huojuva-talo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti