maanantai 9. toukokuuta 2016

Kiertueelta kuultua

Ehkä tiedät sanonnan ”What happens in Vegas, stays in Vegas”. Teatterillamme on sama leikkimielinen sääntö kiertueen tapahtumista, joita on ehtinyt 48 alueteatterivuoden aikana kertyä monenlaisia. Huumorimielellä asetetusta kiertueen ohjesäännöstä huolimatta paljastamme tässä blogissa muutamia muistoja matkan varrelta. 


Urheilukisat


Kiertueella on ollut tapana järjestää urheilukisoja, kun työryhmä on saanut lavasteet ja tekniikan pystytettyä hyvissä ajoin ennen esitysten alkua. Yhtenä perinteistä ovat olleet sählyturnaukset. Aikoinaan oli tekniikan Eero ”Ertsa” Hänninen usein maalivahtina ja otti tehtävänsä rauhalliseen tyyliin. Eräänä kertana joukkue huomasi maalivahdin kadonneen kesken pelin. Hetken päästä vahti löytyi lähikaupasta ostoksilta.

Sählyn lisäksi talvilajit ovat kuuluneet kiertueen kisaperinteisiin. Monet esityspaikoista sijaitsevat tunturikeskusten juurella ja niiden rinteet ovat saaneet huutia kiertueporukan syöksylaskukisoissa. Lavasteiden luovaa sovittelua


Tavallisesti teatterimme vie kiertueelle pienen näyttämön esityksiä. Toisinaan ohjelmistoon on kuulunut suuren näyttämön tuotantoja, joiden lavastusten pystyttämiseen on saanut käyttää luovuutta pienillä koulu- tai kylätaloilla. Yhdessä esityspaikassa näytelmän hongat eivät mahtuneet toivottuun asentoon ennen kuin niistä sahattiin palat pois. Kotiin tullessa palat liimattiin takaisin paikalleen seuraavaa suuren näyttämön esitystä varten.

Rekvisiitan korkeus on tullut vastaan myös lastenesityksissä. Lastennäytelmä Höpötintin päähenkilön varustukseen kuuluivat nelimetriset suksisauvat. Ne mahtuivat yhden esityspaikan näyttämölle vasta, kun kiertueporukka huomasi avata salin ikkunat ja ujuttaa sauvat osittain pihamaalle. Toisessa kunnassa taas esityspaikkana oli puulämmitteinen talo. Näytelmää pystyttäessä piti varoa, etteivät näyttämöverhot ynnä muu kalusto osu tulisijaan ja pala savuna ilmaan. Yleisö hukassa


Alueteatterin kiertue-esityksissä on yleisö toisinaan ollut kateissa ja toisinaan kattanut koko kylän väen. Ensimmäisestä esimerkkinä on, kun eräänä vuonna teatterilaiset eivät olleet saaneet tietää koko kylän perheiden lähteneen matkoille. Kiertueporukan ei auttanut muu kuin käynnistää bussi ja suunnata ajelemaan ympäri lähiseutua löytääkseen lastennäytelmäänsä katsojia. Toisessa tapauksessa kaikki tienoon asukkaat olivat saapuneet katsomoon yhtä taksinkuljettajaa lukuun ottamatta. Yleisö tiesi kuljettajan työkeikan loppuvan määrätyllä kellonlyömällä ja esitys alkoi vasta, kun hänetkin oli saatu paikalle. 

Oletko sinä käynyt Lapin alueteatterin esityksissä? Tänä keväänä siihen on vielä mahdollisuus 11. toukokuuta saakka, kun tragikomedia Pikavoitto käy 9.5. Utsjoella, 10.5. Inarissa ja 11.5. Ivalossa. Esityskalenterin löydät verkkosivuilta www.rovaniementeatteri.fi/ohjelmistossa/pikavoitto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti