torstai 25. helmikuuta 2016

Riemua rooleista

Kuka on näyttelijä Irinan vaatteissa?

Kun Rovaniemen Teatterin johtaja Kari Väänänen kutsui Malla Ylijurvan koe-esiintymiseen, tämä arveli saavansa toisenlaisen vastauksen, kuin todellisuudessa kävi. ”Luulin Vänän sanovan kiitos, voit poistua, otamme yhteyttä kuukauden päästä. Hän sanoikin joo, sinä saat roolin. Sen jälkeen meni pari päivää ihmetellessä.”

Kyseessä on klassikkonäytelmä Kolme sisarta ja yksi sen isoimmista rooleista, Irina. Koe-esiintyjä oli nuori nainen, joka oli jo lapsena toivonut Lappia-talon lavalle. Sinne asti hän ei ollut vielä ehtinyt mutta katsomoon kyllä - parhaimmillaan 17 kertaa saman näytelmän takia. Palo näyttelemiseen on vienyt Konttisen kesäteatteriin, Young Artiin, Rovalan nuorisoteatteriin, Lapin ylioppilasteatteriin ja Samperin teatteriin. Niiden lisäksi rooleja on ollut esimerkiksi Hullu, hullumpi, yläaste -sarjassa ja Robinin musiikkivideolla.

Malla työskentelee Kolmessa sisaressa opintojensa ohella. Alana hänellä on viittomakieli ja valmistumisen jälkeen tähtäimenä jatkaa opiskelua toisaalla. ”Nautin käsillä tekemisestä ja viittomakielen ilmaisuvoimaista. Unelmana on kuitenkin päästä teatterikouluun ja saada näyttelijän paperit.”

Ammattiteatterin harjoitusprosessi kaksiosaisen työpäivän kera on tuntunut uraansa aloittavalle näyttelijälle rankalta ja antoisalta samanaikaisesti. ”Ensimmäiset pari viikkoa oli lukuharjoituksia ja toteuttelin kaksiosaiseen päivään. Luimme tekstiä ja keskustelimme. Se oli vaikeampaa kuin uskoin, koska tarvitsen toimintaa.” 

Väliin kiilasi joululoma ja sen jälkeen harjoitukset käynnistyivät näyttämöllä. ”Minulle oli ensimmäinen kerta lähestyä tekstiä noin perusteellisesti. Keskustelut kypsyivät päässä joululoman ja sen jälkeen harjoitukset lähtivät sujumaan. Kun olimme käyneet tausta-ajatukset läpi, niitä ei tarvinnut enää käsitellä niin tarkkaan näyttämöharjoituksissa.” 

Vaikka Malla on ollut ensikertalainen, hän kokee tuleensa ohjatuksi kuin ammattilainen. Teatterityössä häntä viehättää vaihtelevuus ja mahdollisuus kehittää itseään. ”Väänänen ei ole pitänyt pumpulissa vaan pyysi esimerkiksi ottamaan jotain lyhyttä lausetta 10 kertaa uudestaan, jos en saanut ajatusta ulos tai äänenkäyttö ei toiminut. Ammattilaisten työskentelyä on kiehtovaa seurata, heiltä tulee niin paljon materiaalia. Olen onnellinen, että olen saanut heiltä tukea ja työkaluja.” 

Malla on ehtinyt näytellä paljon, muttei ammattiteatterin tarkkuudella ja mittakaavassa. Kun hän pääsi kiinni työtapaan, roolihahmon tapa reagoida muuttui luonnolliseksi. ”En ole ennen ajatellut, kuinka iso työ on valmistaa näytelmä. Pitää huomioida, miten ja missä hahmo liikkuu, onko hän asemassa valoihin nähden, peittääkö toisen näyttelijän. Täytyy kuulla iskut ja reagoida niihin, ottaa repliikkien hännät kiinni, painottaa oikeita sanoja ja säilyttää rytmi. Täytyy myös muistaa ajatus repliikin takana ja näyttää se. Kun saa rytmin, kaikki menee omalla painollaan. Välillä unohdan olevani Malla.”

Roolihahmoaan Irinaa näyttelijä pitää hemmoteltuna haaveilijana, joka aikuiseksi kasvettuaan joutuu kohtaamaan tosielämän. ”Irina on sitten kun -hahmo ja odottaa prinssi uljasta, joka tulee ja vie Moskovaan. Hän haluaa, muttei saa aikaiseksi. Lopulta hänelle iskee tajuntaan, että elämä on toisenlaista kuin kuvitelmat. Hän hokee kaiken olevan hyvin, vaikka kaikki on pielessä.”

Näytöspäivänä Malla tietää pääsevänsä tekemään juuri sitä, mitä haluaa. ”Kun yleisö tulee, on huikeaa. Saan päättää ensimmäisen näytöksen ja olla yksin lavalla.” Muistatko sinä hetken, kun joku pitkäaikaisista haaveistasi toteutui? Jos vastaat kyllä, tiedät millainen riemu Irinan roolivaatteiden sisällä elää.


Kolmelle sisarelle jossain kaukana siintää unelma, jossa kaikki olisi toisin. Heidän tarinansa on koettavissa Rovaniemen Teatterissa 21. toukokuuta saakka. Tutustu näytelmään ja katso esitysajat teatterin verkkosivuilla: rovaniementeatteri.fi/Ohjelmistossa/KOLME-SISARTA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti