tiistai 11. elokuuta 2015

Mahdollisuus päästä toiseen maailmaan, sanoo Marja Selin


Marja Selinille kulttuuriharrastus kuuluu jokapäiväiseen elämään. Teatterin lisäksi hän käy konserteissa, tanssiesityksissä ja oopperassa sekä tekee teatteriretkiä ystäviensä kanssa Ouluun, Tampereelle, Helsinkiin ja ulkomaille säännöllisesti. ”Olen aina ollut kiinnostunut kulttuurista. On ollut automaatio käydä esityksissä. Se on harrastus ja yhdistää samanmielistä ystäväpiiriä, joka on ollut koossa jo 40 vuotta.” 

Kiinnostus teatteriin on perua äidiltä, jonka kanssa Marja kävi katsomassa esimerkiksi rovaniemeläisten muistamat 60–70 -lukujen Viulunsoittaja katolla -musikaalit. Harrastus kulki mukana Turkuun opiskeluaikaan, josta on erityisesti jäänyt mieleen Lapualaisooppera. Nykyisin tie vie joskus teatteriin yksinkinmutta yleensä Marja järjestää menoja ystävilleen. ”Olen yleensä se, joka soitan ja haen liput kaikille.” Marja vie myös lapsenlapsiaan teatteriin ja on iloinen siitä, että muut perheet tekevät samaa. ”Lastenlapset ovat oppineet käymään. Siitä saa jo elämyksen, kun näkee lasten reaktioita. On ilahduttavaa, että tehdään lastenteatteria ja että vanhemmat vievät lapset sinne.”

Marja käy vuoden aikana melkein kaikissa esityksissä, joita kotikaupungissa on tarjolla. Parasta antia ovat olleet esimerkiksi Kiviä taskussa sekä Mielensäpahoittaja, jotka Marja on nähnyt Rovaniemellä ja Etelä-Suomessa. ”Rovaniemen ja Tampereen Mielensäpahoittajat olivat yhtä hyviä. Ja meidän Kiviä taskussa -näytelmästä tykkäsin aivan valtavasti. Se ei hävinnyt ollenkaan Helsingin versiolle.” Muita mieleisiä ovat olleet esimerkiksi Reitari, Sarasvatin hiekkaa, Karhukirjeitä Karhumäestä ja Leiri maailman laidalla sekä Tampereen Teatterin Kurjat.

Oopperafanina Marja reissaa paljon, kiertää esityksissä Euroopassa ja silti pitää Rovaniemen kulttuuritarjontaa esimerkillisenä. ”Meillä on upea tarjonta. Liput ovat edullisia eikä niitä tarvitse varata puolta vuotta etukäteen. Ja melkein kaikki on kävelymatkan päässä keskustasta.” Marja seuraa kulttuurielämää aktiivisesti ja lukee, mitä siitä kerrotaan mediassa. ”Luen arvostelutkin ja olen useasti eri mieltä. Esitykset ovat pääasiassa olleet aika mukavia. Arvostelun perusteella ei kannattaisi jättää jotain näytelmää katsomatta. On usein itsestä kiinni, miten pääsee mukaan. Aika harvoin on esitystä, josta en yhtään tykkäisi.”

Kun kohdalle sattuu erityisen mieleinen näytelmä, se tempaa omaan maailmaansa. ”Siinä on sosiaalinen puoli ja pääsee toiseen maailmaan vähäksi aikaa. Arkipäivästä irrottautuminen on se juttu.” Kulttuurinharrastajana Marja myös lukee paljon ja on esimerkiksi tutustunut Jari Tervon Esikoiseen, joka on tulossa Rovaniemen Teatterin ohjelmistoon syyskuussa 2015. ”Jännittävä nähdä mitä on tulossa.” Syksyllä saamme tietää, millaiseen maailmaan Esikoinen Marja Selinin vie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti