maanantai 22. tammikuuta 2018

Matti Paloniemi: Täällä on järkyttävän hyvä meininki

Matti Paloniemen vastuulla ovat Myrskyluodon Maijan tanssikoreografioiden suunnittelu ja harjoituttaminen. Tehtävä on muhkea, koska musikaalissa on parikymmentä tanssinumeroa pienistä minuutin mittaisista kohtauksista isoihin teoksiin.

Myös porukkaa on poikkeuksellisen paljon lavalla. Esityksessä tanssijan rooleissa on 12 Lapin urheiluopiston tanssilinjan opiskelijaa, neljä tanssijaa Rimpparemmiltä ja yksi teatterilta. Koreografin mielestä määrä on hyvä isolle näyttämölle, koska sillä saa rakennettua isoja ja hienoja kuvia.

- Se on semmoinen yksikkö, jota pystyy käyttämään. Jälki on tosi vaikuttavan ja komean näköistä. Myrskyluodon Maijaa on ollut kiva tehdä. Meillä on taitava ja hyvä pääpari, jolla on tanssillisesti hyvä pohja. He ovat ahkeria ja lahjakkaita ihmisiä. Heidän kanssaan pystyy tekemään teknisesti vaativia asioita.

Myrskyluodon tanssit ovat saaneet inspiraatiota musiikista, luonnosta sekä aavasta merestä.

- Isona lähtökohtana on mielenmaisema. Meressä on voimaa, vitaalisuutta ja vääjäämättömyyttä. Voimana ja elementtinä se määrää asioita, ihmisten tekemistä ja liikkumisen tapaa. Paljon myös ammennetaan tanssiperinteistä, esimerkiksi häiden viettoon ja juhannukseen liittyviä historiallisia faktoja ja rakenteita. Ne ovat materiaalia, josta teemme meidän Myrskyluodon näköistä maailmaa, kehon kieltä ja tapaa olla.

Koreografi kokee rikkaudeksi sen, että tuotannossa on mukana sekä kokenutta näyttelijäkaartia että nuorta energiaa. Lisäksi vastikään tehty lähes yhtä suuri tuotanto, Joulutarina on tuonut yhteistyöhön rutiinia.

- Me olemme jo yhden isomman jutun tehneet tällä tavalla. Siksi on ollut jouheva ja kiva tehdä töitä. On mahtavaa, että mukana on sekä Pirjo ”Jente” Leppänen että lapsia ja nuoria, vielä koulussa olevia opiskelijoita. On ollut hienoa seurata, kuinka kokenut näyttelijä tuo tekemiseen mukaan juurevuutta ja jatkuvuutta. Täällä on näyttelijäkunnalla järkyttävän hyvä meininki. Arvostan suuresti heidän osaamistaan ja paneutumistaan taiteen äärellä. Harvoin Suomesta löytyy noin asiansa osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa.

Myrskyluodon Maija on iso satsaus ja palauttaa suuren mittakaavan musikaalit Lappia-taloon. Edellinen saman kokoluokan esitys on ollut Marilyn-musikaali, joka sai ensi-iltansa vuonna 2006.

- On sellainen olo, että nyt jysäytetään. Pitkästä aikaa saadaan tehdä Rovaniemelle musikaali näin suurella porukalla. Se luo meille tekijöille oikeanlaiset paineet ja kutkuttavat odotukset katsojille, ei pelkästään Rovaniemelle, vaan koko Suomelle, koreografi lupaa.


Myrskyluodon Maija -musikaali saa ensi-iltansa 10. helmikuuta Lappia-talossa. Tutustu esityksen tarinaan, katso näytösajat Rovaniemen Teatterin verkkosivulta ja lähde musiikaalin maailmaan pitämään arkea loitolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti