torstai 18. toukokuuta 2017

Kari Väänänen: ”Nätti-Jussi on mielikuvituksen ylistys”

Syyskuussa 2017 viihdetaivaan tähdet saavat kampurajalkaisen kaverin. Silloin Rovaniemen Teatteriin valmistuu Esko Janhusen käsikirjoitus Nätti-Jussi seikkailee, jonka ohjaa Kari Väänänen.

- Käsikirjoitus perustuu Nätti-Jussin legendaan. Siihen on kerätty tarinoita Nätti-Jussia käsittelevistä kirjoista ja läheisiltä, lisäksi Esko Janhunen keksinyt omiaan. Näytelmän juoni on, että kampurajalkaisesta huutolaispojasta kasvaa kansainvälinen seikkailija. Jää arvoitukseksi, kävikö Nätti-Jussi oikeasti koskaan Tervolaa pidemmällä.

Nätti-Jussin seikkailut vyöryttävät lavalle ison kirjon näyttämökuvia, jotka voi sijoittaa maailmankarttaan pukujen, lavasteiden sekä musiikin villeistä vinkeistä.

- Näytelmästä tulee melkein cabaree. Lavalla on hirveästi porukkaa ja nopeita, selkeitä kuvan vaihtoja. Nätti-Jussi seikkailee ilman rajoja. Hän seilaa etelämeren saarien ja Rovaniemen markkinoiden välillä, käy taivaan porteilla, opettaa Hollywoodissa Chaplinia näyttelemään, kohtaa Chicagossa Allu Koposen, joka hyökkää Nätin kimppuun ja niin edelleen. Näyttämökuvissa kerrotaan tapahtumapaikasta olennainen ja lavastuksella annetaan vinkkejä siitä, missä ollaan. Yksi isoimpia elementtejä on esimerkiksi Titanicin keula. Esitys perustaa näyttelijäntyölle ja näyttelijä tekee kohtausten atmosfäärin. Myös musiikkia tulee paljon nauhalta monesta ajasta Lois Armstrongista Justeeriin.

Näytelmän tapahtumat lähtevät liikkeelle Jussi Nätin syntymästä, kiihdyttävät läpi historian aikakausien ja päättyvät vuoteen 1964. Esitys on ohjaajansa mukaan ylistys mielikuvitukselle.

- Nätti-Jussin seikkailuissa mahdottomasta tehdään totta. Esityksestä tulee viehättävä sekoilu. Lähtökohta ilo, jonka mielikuvituksen rajattomuus tuottaa ihmisille. Mielikuvitus on auttanut minuakin hankalissa paikoissa ja toisaalta antanut siivet elämään. Se on tämän jutun sanoma.
*****
Kari Väänäsen ohjaus, Nätti-Jussi seikkailee nähdään Lappia-talossa 16. syyskuuta alkaen. Tutustu tapaukseen tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti