maanantai 14. maaliskuuta 2016

Luottokuljettajia

Näyttelijöillä on oma luottokuljettaja

Kuva on kiertueelta 70-luvun alkuvuosilta.
Rovaniemen Teatterin esityspaikkoja löytyy lähes 99000 neliökilometrin alueelta. Luku on Lapin pinta-ala ja osoittaa teatterin tehtäväkentän kokoa. Kulttuuritalo on alueteatteri, jonka tehtävänä on viedä esityksiään kaikkiin pohjoisen kuntiin. Näytelmien kuljettamisen se on uskonut toiselle ammattilaiselle, Liikenne O. Niemelä Oy:lle, jolla on kokemusta bussimatkojen järjestelyistä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1951. 

Kumppaneiden yhteistyö on kestänyt useamman vuosikymmenen. Kun aikoinaan teatteriväki kulki Lapin selkosia kahdella Niemelän autolla tai auton ja peräkärryn yhdistelmällä, nykyvuosina kiertueryhmä sekä rekvisiitta pakkautuvat yhteen Niemeläläiseen. Mikä siinä on ajellessa, kun on 50-paikkainen pitkänmatkan luksusbussi mukavuuksilla. Teatterin tarpeisiin vähimmäisvaatimuksena ovat kookkaat tavaratilat, jolloin mukaan sopivat erikoisemmatkin matkatavarat, kuten näytelmän lavasteet ja puvustus sekä valo- ja äänikalusto.

Varusteluakin tärkeämpää teatterille on palvelu. ”Kuljettajasta tulee osa kiertueryhmää. Hänen on oltava joustava, kun oman työn lisäksi sopimukseen kuuluu lipunmyyntiä ja esitysten rakentamista.”, selventää organisaattori Tiina Lonka teatterilta. 

Kun lähtöpäivä koittaa, Niemelän auto odottaa sovitusti teatteritalon pihalla. Kiertueryhmä pakkaa bussiin lasten- ja aikuistennäytelmien tykötarpeet, näyttelijät ja kaksi teatteritekniikan ammattilaista. Ryhmän startattua on ensimmäinen tauko, perinteinen tekniikan paussi jo ensimmäisellä vastaantulevalla huoltoasemalla. Siitä lähtee taival kaamosta kohti ja pakkasta päin lappilaisiin kylätaloihin ja kouluihin. 

Niemelän ja teatterin yhteiseen historiaan kuuluu tuhansia näytöksiä, jotka ovat tuoneet viihdettä kymmenille tuhansille lappilaisille. Oli aika, kun kuljettaja haki syrjäkyliltä lapsia isomman kylän esityksiin. Oli myös aika, kun kilometrejä ei laskettu. ”Lähdimme aamuviideltä Saariselältä, menimme Nellimiin esittämään kaksi näytöstä lapsille ja ajoimme sieltä Ivaloon, jossa oli esitykset aikuisille ja lapsille. Yöllä yhden aikaan pääsimme Saariselälle majapaikkaan.”, muistelee näyttämömestari Seppo Kemppainen.

Alueteatterilla on leikkimielinen sääntö, että kiertueen tapahtumat jäävät kiertueelle. Teatteri paljastaa kuitenkin muiston Kalixista, jossa oli kiire pystyttämään näytöstä. Esiintyjäporukka odotti pihalla talonmiestä oven aukaisuun mutta miestä ei kuulunut. Kuski ja teatterilaiset kiersivät taloa löytämättä avointa ovea. Viimein näyttämömies hermostui, haki peräkärrystä työkalupakin todeten, että on niitä murtohommia ennenkin tehty ja värkkäsi takaoven auki. Ryhmä rupesi töihin ja tunnin kuluttua paikalle ilmestyi talkkari tuohtuneena kyselemään, miten vieraat ovat sisällä. Näyttämömies keksi moittia talkkaria myöhästymisestä ja siitä, että tämä oli unohtanut oven auki.

Lisää tarinoita saavat niin lappilaiskatsojat kuin tekijätkin tänä keväänä Alueteatterin ja Niemelän yhteistyön tuottamana. Tapaamisiin bussimatkalla ja teatterissa.

Alueteatterin kevään näytelmä Pikavoitto on koettavissa ma 4.4. Luontokeskus Kellokkaassa, 
ti 5.4. Kittilässä, ke 6.4. Kivitaipaleessa,  ma 11.4. Pelkosenniemellä, ti 12.4. Savukoskella, ke 13.4. Sallassa, to 14.4. Kemijärvellä, ma 9.5. Utsjoella, ti 10.5. Inarissa ja ke 11.5. Ivalossa. Näytökset alkavat klo 19.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti