keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Myyttisyys inspiroi musiikkifantasian säveltäjää

Kun Kumisevan hangen käsikirjoittaja Pirkko Arstila pyysi Seppo Paroni Paakkunaista säveltämään kirjoituksensa, Paroni kiinnostui ja kertoi olevansa heti valmis, jos voisi käyttää säveltämisessä tunturisaamelaisen joikun tyyppistä melodista ilmaisua. Pirkko antoi vapaat kädet ja musiikkifantasian sävellystyö sai alkaa.

Paakkunaisen insirpaation lähteenä nousee yksi nimi vahvasti esille. Se on saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapää, jonka kanssa Paroni on tehnyt lähes kolmekymmentä vuotta yhteistyötä. Kokemukset saamelaismusiikista lisättynä käsikirjoituksen sisältämään myyttisyyteen olivat hänen innoittajinaan sävellystyössä. 

- Jutasimme Nils-Aslak Valkeapään kanssa 27 vuoden aikana ympäri maailmaa ja Saamenmaata esittäen uutta saamelaista joikua. Pitkillä matkoilla sisäistin korvakuulolla hyvin paljon tunturisaamelaisen joikun olemusta. Nämä elämykset ja libreton sisältämä lappilainen myyttisyys antoivat inspiraatiota Kumisevan sävellystoimintaani.

Säveltäjä sai Kumisevan hangen valmiiksi 2006 mutta on vuosikymmenen aikana parannellut sitä muutamaan otteeseen. Hän on sisällyttänyt musiikkifantasiaan myös modernia äänimaailmaa. 
- Kumisevan hangen musiikki sisältää myös 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun modernin musiikin sävellysteknisiä ratkaisuja. Niiden lisäksi mukana on diatonisuudelle perustuvia aarioita.

Kumisevaa hankea on valmistettu Rovaniemen Teatterissa ja Seppo Paakkunainen pääsee kokemaan esityksen sen saadessa ensi-iltansa, noidan päivänä 13. marraskuuta. Säveltäjä odottaa musiikillisesti elämyksellistä ja visuaalisesti vaikuttavaa teatteria. Parhaillaan hänellä on työpöydällään Laulu Karjalasta ja suunnitelmissa draamaa Suomen juhlavuoteen 2017.
- Minulla on aluillaan Karjalan Kielen Seuran monitaiteellinen multimediaprojekti Laulu Karjalasta. Tähtäimessä on Suomen Valtion juhlavuosi 2017. Siinä on mukana muutama kohtaus ja nykytanssia vuosina 2013–2015 säveltämästäni draamasta Kalervam Poiga.

Myös työ Nils-Aslak Valkeapään taiteen parissa jatkuu. 
- Ruotsalainen elokuvaohjaaja Gunilla Bresky tekee parhaillaan elokuvaa Nils-Aslak Valkeapäästä. Sävellän filmiin musiikin ja siinä käytetään myös Ailun uusista joikuista vuosina 1980–1981 säveltämäni joikusinfonian Sami Luondu Golleriskun materiaalia.


Pääset kuulemaan Paronin säveliä musiikkifantasia Kumisevan hangen näytöksissä 12.11.2015 - 4.3.2016 Lappia-talossa. Kun haluat lukea esityksestä enemmän, klikkaa sivulle kumisevahanki.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti