torstai 15. lokakuuta 2015

Koreografin juhla ei ole pelkkää hangella tanssimista

Tanssija, koreografi ja tanssiteatteri Studio Solun perustaja Outi Kallas viettää 20-vuotistaiteilijajuhlaansa liikuttamalla. Yksi hänen vuoden projekteistaan on koreografia Kumiseva hanki -fantasiadraamaan. Koreografia on lähtenyt syntymään musiikista ja sanoista. ”Kuvitan äänimaailmaa ja juonimaailmaa. Sain itseni musiikkimaailmaan lukuharjoituksissa, kun näyttelijät lauloivat. Tehtävänä on myös tukea tarinaa, tanssin pitää musiikin lisäksi seurata sanoja.” 

Työ on alkanut keskusteluilla ohjaajan ja esityksen visuaalisuuden kanssa. ”Tätä on tehty Hannu Frimanin kanssa. Auttaa paljon, kun puhumme Hannun kanssa samaa kieltä. Koreografiaan vaikuttaa myös se, että puvut ovat olleet valmiina hyvissä ajoin.”

Outi paljastaa Kumisevan hangen liikekieleksi kallasmaisuuden tarkoittaen nykytanssia ja maanläheisyyttä. ”Nykytanssipuolelle tämä menee. Liike on voimakasta. Toisaalta vastapainona on hempeitä, rauhallisia kohtauksia.” Koreografi haluaa, että tanssi näkyy. ”Tanssin tarkoitus on tukea kokonaisuutta. Tanssia on paljon ja tanssijat ovat läsnä koko ajan.”

Tanssiryhmään kuuluu kaksi miestä ja kaksi naista sekä kaksi varatanssijaa, jotka pystyvät paikkaamaan kaikkia tanssirooleja. ”Sain tanssijat, jotka halusin. Se on hyvä porukka ja minun ei tarvitse olla huolissaan, etteivätkö he pärjäisi tai ymmärtäisi. Heitä on helppo liikuttaa.”

Liike pääsi alkamaan harjoituksissa, kun teatterin Minna Siitonen oli tehnyt ryhmälle harjoitusnauhat. ”Naisista ei kukaan ole aiemmin ollut teatteritanssijoita. Heillä on suuri motivaatio siitä, että pääsivät mukaan. Harjoituksissa kukaan ei ala vilkuilla kelloa puolta tuntia ennen loppua, vaan he ennemmin kysyvät, että ai mekö lopetetaan jo.” 

Tanssijat ovat saaneet ja ottaneet vastuuta koreografiasta. ”Annan heille valmiin materiaalin, jota minun täytyy päästä nopeasti katsomaan. Sitten aletaan porukalla miettiä. Jos ei toimi, muutetaan. Ja sitten lyödään lukkoon. Tanssijat odottavat kovasti harjoitusten alkamista työryhmän kanssa. He saavat olla apuna kuoron liikuttamisessa.”

Tanssiryhmän ja kuoron lisäksi Kumisevassa hangessa tanssivat näyttelijät, joita koreografi pitää liikunnallisina ja vastaanottavaisina. ”Näyttelijöitä uskaltaa liikuttaa. He ovat mukana sillä mielin, että anna tulla vaan. Tällä hetkellä on luottavainen olo, eikä jännitä huonolla tavalla ollenkaan. Kun harjoitukset alkavat, pääsemme heti lentoon.” 

Outi Kallas opiskelee parhaillaan tanssiliiketerapeutiksi. Hän oli ehtinyt päättää, ettei tee opintojen ohella muuta, mutta on silti löytänyt itsensä Kumisevan hangen lisäksi useista projekteista. ”Tanssiliiketerapia on iso asia, joka viehättää ja vie. Sen lisäksi olen nyt Studio Solulla, teatterilla ja SantaParkilla.” Tänä talvena Outi omistautuu asioille, joista hän nauttii. ”Olen onnellinen, että saan tehdä koreografiaa ja opiskella. Juuri sitä, mitä haluan.” 20-vuotista uraansa hän ehtii juhlimaan vasta Kumisevan hangen liikutettua katsojien mieliä, ensi kevään alkaessa.


Outin ja muiden Kumisevan hangen tekijöiden esittelyt näet verkkosivuilla kumisevahanki.com. Löydät samoilta sivuilta myös Kumisevan hangen tarinan, esitysajat ja lippukaupan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti