Äänimaailma, jota Seitakuro rikastuttaa


Seitakuoron Kadri Joamets sai tietää Kumiseva hanki -fantasiadraamasta ensi kertaa kolme vuotta sitten. Hän sai tuntumaa sen musiikista ja tarinasta säveltäjä Seppo ”Paroni” Paakkunaiselta ja vaikuttui kuulemastaan. 
-Kansalaisfoorumin Timo Tervo kutsui Seitakuoron Kumisevaan hankeen. Paroni kävi Rovaniemellä mukanaan levy, jossa oli muutamia osia teoksesta. Hän kertoi Pirkko Arstilan tarinan lentävästä noidasta ja haaveilleensa, että Kumiseva hanki esitetään vielä jossain. Se tuntui heti mielettömältä jutulta.

Esitys sai kuoron johtajan kiinnostumaan siinä määrin, että tietämättä aikatauluista hän lupasi joukkonsa osallistuvan. 
- Vuosi sitten alkoi tuntua, että Kumiseva hanki voisi onnistua. Kerroin kuorolle, että ensi talvena olette teatterilla ja saatte unohtaa iltavapaat.
Seitakuoro on käynyt laulamaan Kumisevan hangen sävelmiä jo keväällä 2015, ennen kuin harjoitukset alkoivat Lappia-talossa. Niiden käynnistyttyä kuoro onnistui yllättämään ohjaaja Hannu Frimanin.
- Kevään ja syksyn olemme harjoitelleet lauluja ja pitäneet leirejä. Olimme valmiita, kun näyttämöharjoitukset alkoivat ja laulajat saivat heti keskittyä niihin. He olivat ensimmäisestä kerrasta saakka niin hyvin mukana, että Hannu tuli erikseen kiittämään meitä.

Seitakuoro on tottunut esiintyjä. Sen jäsenet ovat vitsailleet keikkojen vaikeimmaksi osuudeksi lavalle saapumisen ja siltä poistumisen mutta nyt he ovat saaneet uusia haasteita. 
- Nyt on Seitakuorolla enemmän miettimistä. Musiikki on ammattimaista ja jakaantuu kaikkiin ääniin. Laulamisen lisäksi kuoro saa huutaa sekä tehdä paholaisten, susien ja noidan apureiden ääniä.

Harjoituksissa on ehtinyt sattua kaikenlaista hauskaa. Alkuun kuoro asettui automaattisesti lavalle kuoromuodostelmaan mutta huomasi tulleensa ohjatuksi toimintaan, tansseihin ja taistelukohtauksiin. 
- Seitakuorolaiset osaavat käyttäytyä lavalla vapaasti mutta he ovat tottuneet olemaan kuoron muodossa. He menivät vaistomaisesti kuoron muotoon ja koreografi Outi Kallaksen piti ohjata heidät liikkeelle. He ovat saaneet kyljet kipeiksi taistelukohtauksissa ja juosseet susina lavalla niin, että reisilihakset ovat olleet hapoilla. 

Kuoron johtaja Kadri Joamets on saanut siirtyä ohjaajan tehtävästä rohkaisijan rooliin ja uskoo joukkueeseensa. 
- Olen sivusta rohkaisija. Tsemppaan laulajia kuin jääkiekkovalmentaja, että hyvin se menee. Olen ylpeä heistä, eikä pelota yhtään etteivätkö pärjäisi.

Joamets on johtanut kuoroa 15 vuotta, eikä ole aiemmin saanut vastaansa Kumisevan hangen kaltaista tilaisuutta. Häntä ja kuorolaisia motivoi pääsy osaksi musiikkifantasian tarinaa ja ammattiteatterin tuotantoa. 
- Kumiseva hanki on mielenkiintoinen tarina, johon Pirkko Arstila on poiminut kiehtovia asioita Lapista ja jonka Paroni on osannut laittaa musiikiksi. Laulajat pääsevät työskentelemään ammattinäyttelijöiden ja -tanssijoiden kanssa. Näyttelijät ovat todella hyviä laulajia, esityksessä on mahtava solisti Helsingistä ja taitava ohjaaja, jolla on teoksesta selkeä kuva. Harjoitukset menevät helposti. Ne ovat syitä, miksi Kumiseva hanki on laulajille mielenkiintoinen ja miksi he ovat täydellä innolla mukana.

Harjoitusvaiheeseen on kuulunut eksotiikkaa ja taivaan valkeita, kuten Lapin pääkaupungin kulttuurielämään kuuluukin.  
- Tämä tuntuu mystiseltä. Viime viikolla lauloimme näyttämöllä revontulista ja Lapin luonnosta ja kun menimme ulos, revontulet paloivat taivaalla.
Toivottavasti kuoron näkemät reposet ennustivat Kumisevan hangen katsojille kokemusten rikkautta.

Musiikkifantasia Kumiseva hanki pohjautuu Pirkko Arstilan käsikirjoitukseen, jonka Seppo "Paroni" Paakkunainen on säveltänyt musiikkinäytelmäksi. Se kertoo tarinan lentonoidasta ja tuo Lappia-talon suurelle näyttämölle teatteria, tanssia ja Seitakuoron. Tutustu esitykseen osoitteessa kumisevahanki.com ja anna musiikkifantasian kantaa sinut lappilaisiin mielenmaisemiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Elämä on esiintymistä